Je kunt je kwaliteiten/talenten het beste ontwikkelen en benutten als je in vorm bent

Op de lange termijn is werken alleen maar leuk en succesvol als je met plezier kunt presteren. Als je goed in vorm bent en aangesproken wordt op de kwaliteiten die je kunt inzetten om goed werk te leveren.

4_Olympic_OdysseyDe sporters onder ons weten dat de mate waarin je vorm hebt van dag tot dag verandert. Het is ook niet altijd voorspelbaar wanneer je in vorm bent of wanneer je voor jouw doen onder de maat presteert. Wel weet elke sporter dat hij/zij allerlei dingen kan doen om zo dicht mogelijk bij die optimale vorm te komen. Vorm heb je nodig om je kwaliteiten optimaal te benutten. Als je uit vorm bent, komen je kwaliteiten nooit helemaal tot hun recht. Sterker nog, als de vorm er niet is, kun je die kwaliteiten niet ontwikkelen.
Als je in vorm bent, gaat alles makkelijk en lijkt het vanzelfsprekend, dat je de prestaties levert die je wilt leveren of die van je verwacht worden. Je hebt er dan zin in en bent gemotiveerd. Je blaakt van zelfvertrouwen en hebt een goed gevoel. Alles valt op zijn plek en jouw kwaliteiten worden optimaal aangewend om de prestatie te leveren. Je presteert op de toppen van je kunnen en hebt er plezier in.
Als de vorm er niet is, twijfel je of je het (nog) wel kunt. Is je zelfvertrouwen minder en heb je geen zin. Je prestaties zijn beduidend minder en je kwaliteiten komen niet tot hun recht. Vanzelfsprekendheden slaan om in twijfel en in het extreme geval kun je dingen niet meer, waar je normaal je hand niet voor omdraait.

Als je in vorm bent:

 • krijg je energie van hetgeen je doet
 • ben je alert voor wat er in je omgeving gebeurt en voel je jezelf daardoor uitgedaagd
 • ben je overtuigd, dat datgene wat je doet zinvol is
 • weet je dat je de kwaliteiten hebt om te presteren
 • weet je waar je aan toe bent, wat je wilt en wat er van je verwacht wordt
 • ben je in gesprek met de mensen om je heen en leer je van hun raad en feedback
 • reageer je vaak al vooraf op aankomende veranderingen
 • voel je jezelf goed en kost het je weinig moeite om dat zo te houden

Als je uit vorm bent:

 • kost alles wat je (moet) doen energie
 • kruip je liever in je schulp, dan dat je reageert op je omgeving
 • vraag je jezelf af waar je het “allemaal voor doet”
 • ben je niet overtuigd van je eigen kwaliteiten, kun je het wel?
 • Vraag je jezelf af of dit wel de bedoeling is, of dit van je verwacht wordt, wat je nou eigenlijk wilt
 • Voel je goede raad en feedback als kritiek, heb je het idee dat je niet geïnformeerd wordt
 • Zie je op tegen veranderingen, zet je jezelf er tegen af
 • Voel je jezelf niet lekker, niet gezond en vind je het moeilijk om dat te verbeteren

Kortom in vorm zijn betekent altijd vitaal zijn  en uit vorm zijn betekent altijd minder vitaal zijn. Vitaliteit is, in die zin, een goede voorspeller van de mate waarin je in vorm bent om optimaal te presteren. Bij topsporters komt het aan op de kleine details. Een half procent minder presteren betekent het verschil tussen winst en verlies. Uiteraard zijn de marges in een andere werkomgeving groter. Het is niet zo, dat een kleine dip direct leidt tot aantoonbaar mindere prestaties. Wel is zeker, dat als je vitaliteit terugloopt, je vorm langzaam maar zeker afneemt en dat het moeilijker wordt om te presteren naar de mogelijkheden die je hebt.

Presteren wordt in wezen bepaald door 2 belangrijke factoren. Aan de ene kant door het talent dat je hebt om de prestaties te leveren en aan de andere kant de vorm/vitaliteit om dat talent te kunnen benutten.

Jouw talenten zijn in wezen de beste kwaliteit grondstoffen, die je kunt ontwikkelen tot een hoog niveau. Hierdoor kun je met gemak kennis opdoen, vaardigheden en competenties ontwikkelen die gewild zijn en die jou de mogelijkheid bieden om optimaal te presteren. Naarmate de voorwaarden gunstiger zijn en jij meer zelfvertrouwen hebt, zul je meer plezier beleven, meer energie hebben en krijgen, waardoor het presteren als vanzelf op een hoog niveau is.

Mensen zitten zo in elkaar, dat ze talenten hebben op specifieke gebieden. Je bent nooit overal talentvol in. Bepaalde dingen gaan makkelijk en goed en voor andere zaken kun je doen wat je wilt, maar dat gaat nooit echt goed. In het eerste geval krijg je een kick en nog meer energie en zelfvertrouwen. In het tweede geval slaat de twijfel toe en kost het energie. Doen waar je goed in bent levert dus de beste kans op succes. Je bent er dan echter nog niet. De beste prestaties lever je als je in vorm bent, maar als je niet in vorm bent komen je talenten ook niet tot hun recht en kan de prestatie beneden de maat zijn, terwijl er toch echt meer in zit.
In het onderstaande schema zie je dat uitgewerkt.

Met talent alleen kom je er niet. Het is een belangrijke basisvoorwaarde om goed te presteren. Zonder talent kun je niet optimaal presteren. Je hebt echter vorm nodig om er bij jezelf uit te halen wat er in zit. Alleen als je vitaal bent, kun je in de vorm komen, die nodig is om optimale prestaties te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *